Krojačice svog života: Somborske šnajderke

Odvažne i poslovne, vredne i odlučne, ljubazne i predusretljive, ali najvažnije, hrabre i preduzimljive žene, Somborske šnajderke nakon boravka u sigurnoj kući zbog partnerskog nasilja, udružene u zajedničkom cilju, razvijaju sopstveni posao, da bi sebi i svojoj deci obezbedile egzistenciju.

Cilj je ekonomska nezavisnost. Odsustvo sopstvenih sredstava za život, često je povod za vraćanje nasilniku. Kako i same kažu, „baš ta žena koja izlazi iz sigurne kuće, idealna je da postane ponovo žrtva, ako nije ekonomski integrisana“. Da bi predupredile takav scenario, Somborske šnajderke su maltene ni iz čega, u kućnim uslovima, počele da šiju maske, kako bi pružile doprinos tokom neizvesnosti na početku Kovid pandemije. Nakon tog perioda, nastavile su sa krojačkim uslugama i malo, pomalo, počele da šiju promotivne artikle za kompanije, kao i za mala i srednja preduzeća. Imale su i dve samostalne revije gde su predstavile svoje proizvode, koje su same kreirale i sašile.

„Život je nekada bio sa ograničenim pogledom, a sada, sa slobodom za koju smo se izborile, tu je nedogled mogućnosti koje same krojimo“, ponosno konstatuju Somborske šnajderke i dodaju: „Mi smo ponosne na naše uspehe. Ali naš najveći uspeh biće ako smo uspele da motivišemo i ohrabrimo i druge žene“.

Projekat za koji trenutno sakupljaju sredstva je Šnajderaj centar, koji bi pod jednim krovom objedinio proizvodnju i omogućio bolje i humanije uslove za rad, igraonicu za decu i predah za žene po izlasku iz sistemske podrške. Tako će biti u prilici da obuče i zaposle veći broj žena i prihvate veći broj porudžbina. Isto tako, smanjili bi se troškovi logistike zahvaljujući proizvodnji na jednom mestu, umesto sadašnje koja se odvija u 5 stanova njihovih šnajderki.

Prve dve kolekcije majica Obuci grafiku sašile su Somborske šnajderke.

Više o Somborskim šnajderkama pročitajte u tekstu Dunje Karanović objavljenom u
magazinu Liceulice: https://bit.ly/41D2Oqr